第 1 頁,共 5 頁12345

花花世界 2009-02-28

我愛花,相信大部份女生都愛. 喜歡鮮花,但怕它很快便凋謝,感覺很不安. 所以愛絲花,因為永遠都是最燦爛,最靚. 最重要的是不用看着它死,永遠保持最佳狀態.

喜歡所有顏色的牡丹花,無論由它未開花至盛放都一樣美(之前亦有將牡丹花作為我化妝的題才). 但靚的牡丹花是很難揾到的,有季節性. 買過的亦開得不美,索性買假的.

小時候媽媽很愛買劍籣,紅色,黃色. 覺得很老土,再加上黄色大菊花…..唉!![......]

繼續閱讀

我要修身,好想bye bye鬼祟肉! 2009-11-10

大家有無發覺年紀越大身體有好多減嚟減去都減唔到嘅'肥肉'呢?  我講緊嘅唔係肚腩,手臂咁簡單. 而係上大脾內側,under-arm隔離嘅'鬼祟肉'大家常常係我相內見到嘅雙下巴.  真係令人極度極度之煩腦,做運動都減唔到呀!!!  最令我唔開心就係每次都有人同我講: "Janice,原來係真人係咁瘦ga? 我以為你係[......]

繼續閱讀

我要修身,好想bye bye鬼祟肉! (試後感) 2009-12-13 17:05

終於做完6次Elyze療程,告報一吓先. 
首先先講大脾最肥嘅位置,減咗大約最多3/4吋,從後面看橙皮紋明顯少咗& firm咗. 
聽follow我個case美容師Janice講,減得快慢&多少,其實都要睇番自己嘅新陳代謝. 
年紀越大&少做運動,新陳代謝會越慢,所以減嘅時間相對比較耐.  唔駛講,我當然係比較耐嘅嗰一批la,所以要多[......]

繼續閱讀

出trip前做足準備 2010-05-27

大家睇幫呢篇blog嘅時候,

我已經身處台北了,hehe!!

識咗Catherine咁耐第一次同佢出trip…

呢排真係忙到死呀!!!

好耐無好好休息吓la,

雖然今次都要做嘢,

但….

比喺係香港由朝忙到晚,

所以對我嚟講,

呢個trip好似放假咁.

當係充吓電la…

出trip要帶d咩??

大家睇吓喇!!

呢個就係我出trip嘅cosmetics box喇,係唔係好細呢? 成日比人[......]

繼續閱讀

化妝師的化妝袋 2010-01-29

好多人問我,

幫人化妝同自己化妝嘅化妝品有無唔同?

想答大家係有分別嘅.

例如:幫magazine,tvc,print ad….所有嘅make up products都要比較出色,要明顯d.

因為打完燈後好多時d顏色會淡咗,所以d顏色要勁d.

平時幫新娘或party化妝就要更多不同質哋嘅skincare,

因為大家嘅膚質不同,所以每次要帶備多些skincare, foundation &a[......]

繼續閱讀

化妝師必備的Palette 2009-11-23

做job時經常要帶備很多很多嘅化妝品出街,我通常會拖喼去做job(有時d街坊以為我去旅行
ai…..邊有咁多旅街去吖….我都想).  為咗可以將我哋所有嘅化妝品都可以放晒係個喼內,通常會買一d palette嘅化妝品.
最好係一盒裡面有齊所有嘅color,方便攜帶.

做job嘅化妝喼,啡色波點喼購至Sogo和日本買的紅色喼.

最返收到Bobbi Brown lip palet[......]

繼續閱讀

幫化妝掃洗白白 2009-03-23

保守估計家裡大約有200多枝化妝掃,每次做完job之後都要清洗. 以前同屋企人住時就有工人幫我清洗,自從自己住後就要每星期都要幫d掃洗白白喇.

每星期都要清洗大量的掃,每次一掃都要洗成個鐘呀!!

清潔化妝掃有很多方法,分別有乾洗同濕洗. 仲有不同的清潔用品.

自己最常用的清潔用品. Shu uemura brush cleanser, Bobbi Brown conditioning bru[......]

繼續閱讀

我的專業lipstick box 2009-03-13

通常做job我都會拖着個喼去每個studio,好多人都話化個妝啫,駛唔駛咁多化妝品呀!
其實我哋好多時候去到先知道要化咩妝,所以每次都要帶定很多嘢. 但係有時總不能每樣化妝品都帶,我想如要帶齊的話3個喼都真係放唔晒.
為了慳位,要把最多嘅化妝品放係1個喼內,我們都會買一些附件來幫幫手呀.

今次就比大家睇睇自家製lipstick box先la!! 獨一無二ga!!

一盒36色,共5盒. Total[......]

繼續閱讀

再闖北京!2010-09-26

今年多左好多機會北上呢,前幾天又有機會飛北京了,估不到相隔不夠三個禮拜,北京會凍左甘多!加上落雨,我諗得番15、6度到,好彩我有帶外套,但都覺得超凍!!
這次短短的三天trip,我當然把握機會逛逛,繼上次的798後,今次又有好地方介紹!!
首站是潘家園,係ELLE magazine的June帶我去的,血拼前來個合照!
P.S.看看我的裝束就估到北京有多冷了!
潘家園其實係北京的小市集,主要售賣玉器、毛筆、[......]

繼續閱讀

近日花絮 2010-08-24

真係忙過不停,

不停化呀化,不停嘅interview,

雖然no life,人又謝晒,

要上堂教化妝,

整到連把聲都沙埋.

不過好開心,

身邊有好多記者& PR朋友主動幫手報導,

真係多謝晒呀!!

令我慳唔少廣告費.

亦多謝他們嘅支持,

有你們這一班咁好嘅朋友,

小女子真係感到非常榮幸呀!!

雖然近排做嘢有d唔順,

不過經一事,長一智,

就當上了好寶貴一課吧.

我要努力,加油!!

多謝東T[......]

繼續閱讀

第 1 頁,共 5 頁12345